Ma 2018. augusztus 19., vasárnap, Huba napja van. Holnap István napja lesz.

Folyamatosan halad a település egykori malom, majd magtár épületének felújítási munkálata.

 

Képek itt elérhetőek!

Elkészült az ároktisztítás


Árvízvédelmi munkálatok keretében, elkészült a Nyugati telkek alatt húzódó árok tisztítása. Ez úton is köszönjük a Bauterc-Prizma Kft gyors, szakszerű munkáját!

Rézsűkaszával gyarapodtunk


Újabb munkagéppel gazdagodott Szőkedencs Község Önkormányzata. Ma megérkezett a Vidékfejlesztési Program keretében a Külterületi, helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezelése, állapot javításához karbantartásához szükséges munkagépek beszerzésére 6849542 Ft értékben nyert Hidrot GH 6001 típusú rézsűkasza.

Tűzeset!

2018.06.21. 22:27. Somogyzsitfa, Tűzeset! Az esti órákban egy autóipari hulladékot tároló, somogyzsitfai telephelyen keletkezett tűz. Marcali, keszthelyi, zalakarosi, nagykanizsai és szőkedencsi tűzoltók habosított vízsugarakkal dolgoztak a tűz oltásán egészen a hajnali órákig. A telephely dolgozói munkagépek segítségével, földtakaróval fedték le a még parázsló részeket, gondoskodva a hulladék visszagyulladásáról.

Újra a dobogó tetején a szőkedencsi tűzoltók

A marcali környéki önkéntes tűzoltó egyesületek is összemérték tudásukat a hétvégén. Az idei körzeti versenynek Kéthely adott otthont.

Hét település tizennégy rajjal szállt versenybe a legjobbnak járó díjakért. A versenyzők közül nem hiányoztak a nők és a diákok sem, bár a házigazda, balatonszentgyörgyi hölgyeknek nem akadt kihívója, így is becsülettel és hatalmas lelkesedéssel, minden erejüket és tudásukat összeszedve teljesítették a feladatot. A férfiak versenyében azonban izgalmas futamokat láthatott a közönség, bár az első helyezés sorsa a papírforma szerint alakult, ugyanazon csapat nyakába került az aranyérem, mint az előző években. Idén sem sikerült a szőkedencsi férfi csapatot „letaszítani” a dobogó tetejéről.

Helytálltak a szőkedencsi önkéntesek

Sikeresen megbirkóztak a feladattal a szőkedencsi polgárőr és tűzoltó egyesület önkéntesei a mai minősítő gyakorlaton, amellyel újra jogosultságot szereztek arra, hogy a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is felszámolják a káreseteket. Tűz ütött ki egy szőkedencsi magtárban – így érkezett a gyakorlat résztvevőinek a jelzés.

 

A gyakorlat feltételezése szerint a kétszintes épület első emeletén égtek a fa berendezési tárgyak. A tűz oltását egy ember megkezdte, ám a füsttel telítődött helyiségben eszméletét vesztette. A település önkéntes tűzoltói a sűrű füst ellenére gyorsan megtalálták az eltűnt személyt és a kimentését követően a mentők kiérkezéséig megkezdték az újraélesztését. A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az épületből, majd két vízsugárral elfojtották a lángokat. Gyors beavatkozásuknak, a megfelelő taktikai elvek alkalmazásának köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

 

A szakmai elöljárók nyomon követték a beavatkozás mozzanatait. Ellenőrizték, hogy az önkéntesek elzárták-e a közműveket, miként hajtották végre a felderítést, a sérült személy mentését és a tűzoltást.

 

Az értékelés során elhangzott: a környező települések életében fontos szerepe van a példásan működő egyesületnek, ugyanakkor a vállalt feladatuk nagy felelősséggel jár. A Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület azonban mind a szakmai, mind a technikai feltételeknek megfelelt, így az itt élőknek továbbra is önállóan beavatkozóként nyújtanak segítséget. Fotó: Somogy MKI

 

További képek!

Szabadtartású kecske és juh farm Szőkedencsen

Búr kecske, magyar racka juh, és hátul a völgyben mangalicák élik boldog életüket. Ezen a pici településen már most sok a látnivaló. Áfonya ültetvény, levendulafarm, állatpark és van saját TŰZOLTÓSÁGUNK is. Nyárra a remények szerint elkészül a régi malom felújítása, ami tájházként működik majd megnyitva kapuit a látogatók előtt a levendulás mellett. A tűzoltóság szomszédságában, a focipálya, játszótér, és egy rendezvényeknek kialakított parkban található egy hatalmas kemence. Itt már készült mindenféle kulináris élvezet. A rétes verhetetlen, melyet a falubeli lányok-asszonyok még a hagyományos eljárással készítenek. Épül, szépül a település, sok ember keze munkáját dicsérve. További képek!

Tűzeset!

2018.02.05.11:38. Somogyzsitfa, Szakiskola, Ady E u.8.Tűzeset! A jelzet helyen kb 100 m2 alapterületű szolgálati lakás, kb 3×3 m alapterületű pincehelyiségében kazán körül felhalmozott papír, szemét, fahulladék égetett. A kiérkező egységek 1db D sugár segítségével a tűz tovább terjedését megakadályozták, majd eloltották. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt. Riasztott szerek: Marcali/1, Marcali/ vízszállító, Marcali/ műszaki, Szőkedencs /1, Zalakaros/1.


Ismét gyarapodtunk!

Ezúttal egy elektromos kerékpárt kapott egyesületünk. Az átadásra, 2017.november 24.,pénteken került sor a Készenléti Rendőrség alakulóterén. Az OPSZ, az ORFK és az AEGON Biztosító Zrt képviselői nagy teljesítményű motorkerékpárokat és elektromos kerékpárokat adtak át a polgárőröknek.

56 m3 szociális tűzifát nyert településünk

Szőkedencs Község Önkormányzata, több mint egymillió forint értékben 56 m3 szociális tűzifát nyert a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tüzelőanyag pályázaton. A jövedelmi viszonyokat is figyelembe véve, 14 család kérelmét találta megalapozottnak a képviselőtestület, így igazán nagy segítség számukra a családonként 4 m3 tűzifa, amely kiszállítását a mai nap kezdték meg az Önkormányzat dolgozói.